Kapittel 16

Bruk av våre nett­løsninger

SPK bruker egne nettsider og sosiale medier blant annet for å gi informasjon og veiledning til våre medlemmer. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger utover e-post adresse, i forbindelse med at de tar kontakt ved hjelp av kontaktskjema eller chat. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

Informasjonskapsler

Informasjonskapsler (cookies) er små tekstfiler som plasseres på din datamaskin når du laster ned en nettside. Lagring av opplysninger og behandling av disse opplysningene er ikke tillatt med mindre bruker både har blitt informert om og har gitt sitt samtykke til behandlingen. Brukeren skal få vite om og godkjenne hvilke opplysninger som behandles, hva formålet med behandlingen er og hvem som behandler opplysningene.

Slik administrerer du informasjonskapsler (nettvett.no)

Nettstatistikk

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedene vårt. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics og SiteImprove Analytics. 

Disse analysetjenestene bruker informasjonskapsler som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson.

En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Statens pensjonskasse bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren. 

Vi respekterer også innstillinger for «Do Not Track» i brukerens nettleser.

Informasjonskapsler

Her er en oversikt over informasjonskapsler som vi benytter: 

Kapsel navn Utløpstid Løsning Beskrivelse
_ga 2 år Google Analytics Registrerer en unik ID som brukes til å generere statistiske data om hvordan den besøkende bruker nettstedet.
_gid 24 timer Google Analytics Registrerer en unik ID som brukes til å generere statistiske data om hvordan den besøkende bruker nettstedet.
_gat 1 minutt Google Analytics Brukes til å begrense forespørselsfrekvensen. Hvis Google Analytics distribueres via Google Tag Manager, får denne informasjonskapselen navnet _dc_gtm_ <property-id>.
AWSELBCORS Når nettleserøkten avsluttes SiteImprove Analytics Brukes til å identifisere og begrense forespørselsfrekvensen til SiteImprove Analytics for å optimalisere brukeropplevelsen
NMSTAT 999 dager SiteImprove Analytics Inneholder en ID-streng for gjeldende økt, IDen er ikke-personlig informasjon om hvilke undersider den besøkende besøker. Informasjonen brukes til å optimalisere brukeropplevelsen.
ASP.NET_ SessionId Når nettleserøkten avsluttes SPK.no Brukes til å identifisere en nettleser for dette ene besøket.
CookieConsent 1 år SPK.no Lagrer valget om du har godkjent informasjonskapsler
_Request VerificationToken Når nettleserøkten avsluttes SPK.no En sikkerhets / autorisasjonskapsel som sjekker at nettstedet ikke misbrukes

 

Søk

Analyseverktøyet Google Analytics lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter på nettstedet. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Det er bare søkeordet som lagres og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

Tilbakemeldingsfunksjonen «Var denne siden nyttig?»

På alle sider på nettstedet spk.no finner du en funksjon der du kan gi tilbakemelding om du fant informasjonen du lette etter, eller ikke. Vi bruker tilbakemeldingen til å forbedre innholdet på nettstedet. Bruker du denne funksjonen, legges det igjen en informasjonskapsel på datamaskinen din. Tilbakemeldingen du sender oss lagres i vår database. Meldingen kan ikke spores tilbake til deg og inneholder dermed ikke personopplysninger.

Kurspåmelding

Når du melder deg på kurs, lagres informasjon til bruk for kursadministrasjon og for å ta inn kursavgift.

Statens pensjonskasse er behandlingsansvarlig for behandling av personopplysninger for å gjennomføre booking av kurslokaler og for å administrere deltakeres påmelding på SPKs kurs.

I påmeldingsløsningen kan du melde deg på kurs ved å oppgi navn, kontaktinformasjon og arbeidsgiver. Mobilnummer må registreres, slik at du kan motta engangskoder på sms for tilgang til egne påmeldingsopplysninger. I tillegg ber vi deg oppgi informasjon om eventuelle allergier og behov for tilrettelegging. Personopplysninger for å administrere påmelding slettes 6 måneder etter at kurset er avholdt. SPKs kopi av påmeldingsopplysningene slettes etter samme frist.

Pensjonsbloggen.spk.no

SPK administrerer nettstedet Pensjonsbloggen (pensjonsbloggen.spk.no). Formålet med Pensjonsbloggen er blant annet å kunne nå enda flere med forståelig informasjon om temaet pensjon.

Du kan ikke legge igjen kommentarer på bloggen uten å registrere deg. Legger du igjen navn og e-postadresse, vil opplysninger bli liggende som en del av innlegget. Dersom du har publisert kommentarer som du ønsker å rette eller slette, kan du ta kontakt med oss. Alle innlegg og kommentarer som du publiserer på Pensjonsbloggen blir liggende offentlig tilgjengelig på bloggen til bloggen legges ned eller du ber om å få kommentaren fjernet.

Når du deler et innlegg fra Pensjonsbloggen, legges lenke til innlegget på Pensjonsbloggen inn hos nettsamfunnet du velger. Hvordan det aktuelle nettsamfunnet håndterer dataene videre, reguleres av din avtale med nettsamfunnet. Informasjon om at du har delt et innlegg lagres ikke hos SPK.

Du kan selv melde deg på nyhetsbrev, og vil da få et varsel hver gang Pensjonsbloggen oppdateres. For at vi skal kunne sende e-post med varsel må du registrere en e-postadresse. E-postadressen deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet eller når Pensjonsbloggen blir lagt ned.

Sosiale medier

SPK benytter Facebook, Twitter og LinkedIn for å nå ut til våre medlemmer og befolkningen forøvrig med informasjon om tjenestepensjon spesielt og pensjon generelt. Vi benytter innebygde sporingsverktøy i Facebook, Twitter og LinkedIn for å overvåke trafikken på våre sider, men vi har ikke tilgang til navn, e-postadresse, arbeidsforhold eller liknende informasjon brukerne oppga når de registrerte sin konto i Facebook, Twitter eller LinkedIn. Vi bruker ikke sporingsverktøy fra tredjepart.