Nyheter

Pensjonister kan jobbe med ukrainske flyktninger uten å tape pensjon

Regjeringen anslår at det vil komme mange ukrainske flyktninger til Norge også i 2023. Nå videreføres ordningen med at pensjonister kan jobbe med flyktninger til en fastsatt pensjonistlønn uten at dette får innvirkning på tjenestepensjonen deres.

Publisert 28.12.2022

Ordningen videreføres ut 2024 (oppdatert juni 2024).

De høye ankomstene fra Ukraina har ført til et akutt behov for arbeidskraft. Derfor gjennomførte Arbeids- og inkluderingsdepartementet i mars en forskriftsendring som innebærer at pensjonister med offentlig tjenestepensjonsordning eller offentlig avtalefestet pensjon (AFP) kan jobbe med ukrainske flyktninger og motta pensjonistlønn uten å få avkortet pensjonen.

Pensjonistlønnen er fastsatt til 300 kroner per faktisk arbeidet time. Ordningen omfatter pensjonister som får alderspensjon, særalderspensjon eller avtalefestet pensjon (AFP) fra en offentlig pensjonsordning. 

Tiltaket er ikke begrenset til spesielle yrkesgrupper, og gjelder alt arbeid som skal avlaste økt personellbehov som følge av ankomstene fra Ukraina. Det anbefales at man inngår avtale om pensjonistlønn når arbeidsoppdraget starter.  

Se nyhetssak på regjeringen.no