Alderspensjon

Pensjonsordninger for folkevalgte

Etter valg skjer det ofte endringer i mange kommunestyrer, som for eksempel at en ny ordfører begynner eller det kommer nye representanter på plass i kommunestyret. Folkevalgte må faktisk selv sette seg inn de ulike pensjonsalternativene i oppstarten av sitt nye verv.

Folkevalgte er valgt til et verv og har derfor ikke en vanlig stilling. De får godtgjørelse for vervet de utfører i stedet for lønn, og det er ingen tariffavtale som sier noe om hvilken pensjonsordning de skal tilhøre. 

Det er kommunestyret som bestemmer størrelsen på godtgjørelsen, og styret står fritt til å bestemme hvilken pensjonsordning de folkevalgte skal ha. Kommunestyret kan også velge å gi en høyere godtgjørelse til de folkevalgte, mot at de må ordne pensjonssparing selv. De kan også velge andre løsninger, for eksempel innskuddspensjon eller servicepensjon.

Folkevalgte som kommer fra stilling med medlemskap i SPK 

Medlemmer i SPK som blir folkevalgt, kan fortsette medlemskapet hos oss på bakgrunn av permisjonsavtalen. Det er tidligere arbeidsgiver som kan innvilge hel eller delvis permisjon. Dette må den folkevalgte selv bestemme når vervet starter, i dialog med arbeidsgiver. Om det lønner seg å fortsette medlemskapet hos oss, vil variere fra person til person. 

Er de folkevalgte først blitt medlem i kommunens fellesordning, kan de ikke fortsette medlemskapet i SPK. Dersom de først får innvilget permisjon fra arbeidsgiver i staten, utelukker dette innmelding i andre pensjonsordninger. 

Den folkevalgte har selv et ansvar for å sette seg inn i de ulike pensjonsalternativene.

Fortsette medlemskap hos oss

Hvis den folkevalgte ønsker å fortsette medlemskapet i SPK, må arbeidsgiver i staten innvilge permisjon etter permisjonsavtalen. Permisjonen innvilges så lenge vervet varer eller til den folkevalgte sier opp stillingen i staten for å ta ut alderspensjon. 

Dersom den folkevalgte får innvilget permisjon, må tidligere arbeidsgiver betale premie til SPK. Hvis den folkevalgte velger å være medlem i SPK, får han eller hun med seg pensjonsgrunnlaget og aldersgrensen i stillingen de hadde permisjon fra.

Mange av de folkevalgte får en høyere godtgjørelse enn lønnen de hadde i staten. Derfor velger mange folkevalgte ordningen kommunestyret har bestemt.

To ordninger for nye folkevalgte i kommunal sektor

Litt forenklet finnes det to alternativer:

  • Den ordinære pensjonsordningen som gjelder for kommunalt ansatte 
  • Den særskilte pensjonsordningen som gjelder for folkevalgte

Kommunestyret kan velge å melde de folkevalgte inn i den ordinære tjenestepensjonsordningen, som er en del av overføringsavtalen. 

Noen få kommunestyrer har valgt å melde sine folkevalgte inn i en særskilt pensjonsordning for folkevalgte. Denne har tilsvarende regler som pensjonsordningen for stortingsrepresentanter, og er ikke omfattet av overføringsavtalen.

Les permisjonsavtalen her:  Avtale om medregning av permisjon uten lønn og annet midlertidig fravær som pensjonsgivende tjenestetid i Statens pensjonskasse (permisjonsavtalen)