Slik pensjonerer du ansatte
Du pensjonerer ansatte ved å sende en pensjonsmelding i Min virksomhet, eller direkte i Altinns skjemakatalog.
Når noen skal pensjonere seg, må du sende en pensjonsmelding til oss. Vi må ha fått meldingen, med eventuelle vedlegg, senest tre måneder før pensjoneringsdatoen. Da garanterer vi at pensjonen er klar for utbetaling til riktig tid. Husk at du tidligst kan sende pensjonsmelding fire måneder før pensjoneringsdatoen.
- Logg inn i Min virksomhet og søk opp den ansatte.
- Sjekk at lønns- og stillingsdataene vi har for arbeidstakeren er riktige.
- Velg Send ny pensjonsmelding og velg pensjonstype. Fyll ut skjemaet.
- Skjemaet er sendt inn og arkivert, og du vil motta en e-post fra oss.
Husk å sette startdato for pensjon fra den første i måneden etter fylte 67 år ved alderspensjon, eller 62 år ved AFP-pensjon.
Du som arbeidsgiver kan ikke følge den ansattes saksgang hos oss. Dette er det kun arbeidstakeren selv som kan gjøre, gjennom å logge seg på Min side.
Det er noen forskjeller i prosessen for de ulike pensjonstypene:
Felles for alle årskull
Du skal ikke sende pensjonsmelding for alderspensjon eller AFP for disse ansatte.
Ansatte født 1963 eller etter har nye regler for alderspensjon eller AFP. Det vil innebære noen endringer når du skal pensjonere en ansatt eller endre en eksisterende pensjon.
Framover er det den ansatte selv som søker om alderspensjon og AFP, ikke arbeidsgiver. Den ansatte må selvsagt avtale med arbeidsgiver når hen planlegger å redusere stilling eller slutte å jobbe.
Ansatte kan søke om pensjon fra oss fire måneder før første mulige uttak av pensjon. Det betyr at en ansatt som er født i januar 1963, kan fra oktober søke om å ta ut alderspensjon og AFP fra 1. februar 2025. Les mer om dette her. De søker selv i pensjonsveilederen på spk.no/Min side.
På Min side kan de beregne pensjonen sin og få prognoser som viser hvor mye de får utbetalt. Deretter sender de søknad om pensjon. De fleste får svar umiddelbart.
Pensjonsmelding utgår for alderspensjon og AFP, men du skal fortsette å bruke skjemaene i Altinn for uførepensjon, etterlattepensjon, ansatte med særaldersgrense og alderspensjon for ansatte født i 1962 eller før.
Du skal rapportere inn lønn- og stillingsdata som før, også når noen reduserer stillingen eller slutter å jobbe.
Felles for alle årskull
Nav betaler ut pensjonen og mottar den ansattes skattekort og kontonummer elektronisk fra skatteetaten. Unntaket er for eventuelle ansatte som mottar arbeidsavklaringspenger, da må den ansatte selv sende inn kontonummer til Nav.
Arbeidstakeren bør også sjekke at stillingsopplysningene vi har, både fra dere og fra tidligere arbeidsgivere, er korrekte. Det kan han eller hun gjøre ved å logge seg inn på Min side.
Den ansatte må også sørge for å melde ifra om endring i adresse til folkeregisteret. Dette er spesielt viktig å huske på ved flytting til utlandet.
Du skal sende pensjonsmelding når du skal melde om endringer i pensjon. Husk at endringer i alderspensjon og AFP kun gjelder for ansatte født 1962 eller før.
Tilbake i stilling etter uttak av hel eller delvis alder- eller uførepensjon
Du trenger ikke lenger sende oss pensjonsmelding hvis den ansatte blir helt eller delvis friskmeldt eller kommer tilbake etter hel eller delvis alderspensjon.
Hvis den ansatte har vært borte fra stillingen i mer enn 5 år, vil vedkommende ikke lenger vises i oversikten over ansatte.
Meld inn endringer i delvis AFP
Korreksjon
Viss ei endring er knytta til første uttak eller start av AFP, for eksempel endra startdato eller endra resterande stillingsprosent, så må dykk sende inn ei korrigert pensjonsmelding.
Eksempel:
- Motteke pensjonsmelding seier start av heil AFP frå 01.05.2021
- Medlemen ombestemmer seg og ynskjer å starte heil AFP frå 01.06.2021
- Korreksjonsmelding sendast inn med ei endring av startdato frå 01.05.2021 til 01.06.2021
Endring
Viss ein arbeidstakar som allereie mottek delvis AFP skal redusere stillinga si ytterlegare og ta ut meir AFP, så må arbeidsgivar sende inn ei pensjonsmelding med endringa.
Du må registrere ei endring i AFP-graden som endring - ikkje korreksjon.
Storleiken på ein delvis AFP blir rekna ut frå forholdet mellom den tidlegare inntekta og den antatte framtidige inntekta, og derfor kan endringar i storleiken på stillinga og inntekt påverke storleiken på pensjonen.
Eksempel:
- Medlemen har delvis AFP på 40 % og jobbar i 60 % stilling
- Medlemen ynskjer å jobbe i 50 % stilling.
- Arbeidsgjevar må da sende inn ei pensjonsmelding om endring frå 60 % til 50 % stilling.
Andre endringar i inntekt eller auke i stillingsprosent, skal meldast inn til SPK på lønnsfil eller i webrapportering.
Endring i inntekt når medlemen mottar uførepensjon og AFP
Husk at medlemmene selv skal melde inntekt på «Min side» når de mottar uførepensjon og AFP.
Det er viktig at du som arbeidsgiver gir beskjed til de ansatte om at de har selvstendig meldeplikt til Statens pensjonskasse ved endring i inntekt.
Du får tilgang ved å henvende deg til daglig leder.
Dersom du er daglig leder og har spørsmål til innlogging, navigering eller delegering av roller, kan du kontakte Altinn brukerservice på telefon 75 00 60 00. På altinn.no finner du utfyllende brukerveiledning.
Når du er innlogget, kan du:
- rapportere endringer i lønn og stilling på ansatte
- sende pensjonsmelding
- hente ut rapporter
Som representant for en virksomhet som er medlem av Statens pensjonskasse, kan du selv administrere avtalen på Min virksomhet. Vi bruker den offentlige portalen Altinn til tilgangsstyring.
Se hvordan virksomheten din kan få tilgang til Min virksomhet
Det finnes tilfeller der du ikke kan benytte vår pensjonsmelding. Dette gjelder:
- når arbeidsgivere ikke har norsk arbeidsgivernummer
- ved søknad om kompensasjon for nedgang i lønn
Ta kontakt med bedriftsservice@spk.no dersom du trenger informasjon om hvordan du sender inn en pensjonsmelding i disse tilfellene.