Seniorpolitiske tiltak
Noen ønsker å pensjonere seg tidlig, andre vil jobbe lengst mulig. Seniorene er en viktig ressurs. Her får du tips til hvordan du kan bruke pensjonsordningen i SPK i arbeidet med seniorpolitikk i virksomheten din.
Pensjon er en viktig del av lønnsvilkårene til den ansatte. Å få beholde erfarne ansatte lengst mulig er bra for både samfunnet virksomheten og den enkelte. Når du skal ta praten med dine seniorer, kan det være lurt å inkludere pensjonsordningen i SPK som et tema.
Ved å fortsette i jobb vil den ansatte
- få mer utbetalt i lønn enn pensjon
- fortsette å spare opp pensjonsrettigheter både i folketrygden og i SPK. For hvert år man er i jobb øker pensjonsbeholdningen, noe som gir mer utbetalt som pensjonist. Alle år i jobb helt frem til 75 år, teller. Be gjerne den ansatte om å logge seg på Min side og bruke pensjonskalkulatoren for å se hva to eller tre år ekstra betyr i økt pensjonssparing.
- fortsatt ha mulighet til å få boliglån til en gunstig rente. Lånet kan brukes til kjøp av bolig, oppussing, refinansiering eller skifte- og arveoppgjør.
- få en unik kombinasjon av lønn, sparing til (høyere) pensjon, anerkjennelse på jobb, sosiale relasjoner og faglig og personlig utvikling
Gode kilder til mer kunnskap
- På Pensjonsbloggen tar vi opp ulike effekter av å vente med å ta ut pensjonen for dem som er født 1963 eller etter:
- Når er det smartest å ta ut pensjon og hva lønner seg? – Vi svarer på spørsmål som ofte dukker opp, og tipser om hva man bør vurdere for å ta gode pensjonsvalg. Vi viser også fordeler og ulemper ved å jobbe lenger eller ta ut pensjonen tidlig.
- Ta ut AFP når du blir 62 eller vente? – Vi oppsummerer hva livsvarig AFP er, og viser at den vil øke jo lenger man venter med å ta den ut.
- Blir pensjonssparinga mi i SPK påvirka av situasjonen i aksjemarkedet? Vi svarer på om det er mulig å endre risikoprofil på pensjonssparing i SPK, slik som i privat sektor. Vi viser også ved hjelp av eksempler hvor mye mer i pensjon man får ved å jobbe lenger.
- Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv har mye god og nyttig informasjon for deg som jobber med seniorpolitikk i din virksomhet.
- Nav – alderspensjon tar opp temaer som blant annet levealder, skatt, rentenivå og lønnsvekst, og kan være en fin side å besøke eller henvise dine ansatte til.
- Statens arbeidsgiverportal (DFØ) tar opp ulike temaer om seniorpolitikk, som lov og regelverk og hvordan gjøre virksomheten attraktiv for seniorene.