60 år: Dette bør du tenke på

Har du nylig fylt eller blir du snart 60? Det kan være lurt å sette seg inn i mulighetene allerede nå. Pensjon er annerledes enn før.

Videoen er tekstet på bokmål.

Jobb så mye du vil

Du kan ta ut pensjon samtidig som du jobber. Du trenger ikke å redusere stillingen eller slutte å jobbe for å få utbetalt pensjon.

Mer pensjon jo lenger du jobber

Du fortsetter å tjene opp til pensjon så lenge du jobber. Det er ikke noe som heter «full opptjening» lenger.

Pensjonen din har flere deler

Offentlig tjenestepensjon består av tre deler: livsvarig AFP og pensjon opptjent før og etter 2020. Du kan ta ut de tre delene samtidig eller hver for seg.

Pensjon er annerledes enn før

Pensjon er ikke det samme som det var for foreldrene dine eller eldre kolleger. For deg som er født i 1963 eller etter, er det helt nye regler for alderspensjon og AFP. Du som er i denne aldersgruppa er blant de første som får en mer fleksibel pensjon, med flere valg og muligheter.

Med fleksibiliteten følger et ansvar for å lære mer om pensjon, slik at du kan ta gode pensjonsvalg og forstår hva valgene innebærer. Det samme valget kan gi forskjellige resultater fra person til person.

Jobb så mye du vil samtidig med pensjon

Det er ikke lenger nødvendig å slutte å jobbe, altså det vi før kalte «å gå av med pensjon». De nye pensjonsreglene betyr at: 

  • du velger selv når du vil ta ut pensjonen etter fylte 62 år
  • du kan jobbe fullt ved siden av
  • det er du som søker om pensjon og ikke arbeidsgiver
  • du må avtale med arbeidsgiveren din når du vil jobbe redusert eller slutte

Slik får du høyere pensjon

For mange vil pensjonsutbetalingen bli lav hvis de slutter å jobbe allerede når de blir 62. Se under for hvordan du kan få mest i pensjon: 

  • Jobb lengst mulig:
    Når du fortsetter å jobbe får du pensjonsopptjening av inntekten din, helt fram til du fyller 75 år. I tillegg blir pensjonen regulert opp hvert år i sammenheng med trygdeoppgjøret. 
  • Vent med å ta ut pensjon lengst mulig:
    For hvert år du venter med å ta ut pensjon etter at du fyller 62 år, øker pensjonen din. Dette kalles levealdersjusteringLevealdersjusteringPensjonen du har tent opp skal fordelast på gjennomsnittlig forventa levealder for ditt årskull. Dette blir kalla levealdersjustering. Kvart årskull må jobbe lenger for å få same pensjon som dei som er eldre enn seg.Mer om Levealdersjustering.

Tjenestepensjonen fra SPK har tre deler

  1. Livsvarig AFP
    Før var AFP en tidligpensjon for som ble utbetalt i maksimalt fem år. Det er den ikke for deg. AFP blir en livsvarig utbetaling. Du kan tidligst ta den ut fra fylte 62 år. Kan bare tas ut 100 prosent og kan ikke stoppes.
  2. Pensjon fra SPK opptjent før 2020
    Kan tidligst tas ut fra fylte 62 år, og kun samtidig med alderspensjon fra folketrygden (NAV). Kan bare tas ut 100 prosent og kan deretter ikke stoppes.
  3. Pensjon fra SPK opptjent fra og med 2020
    Kan tidligst tas ut fra fylte 62 år, og kan tas ut som 20, 40, 50, 60, 80 eller 100 prosent. Du kan øke pensjonsgraden din én gang i året, eller stoppe den når du vil.

Viktig om livsvarig AFP

For å få livsvarig AFP er det flere vilkår du må oppfylle – både når du fyller 62 år og når du faktisk velger å starte uttaket. Det er derfor viktig at du setter deg inn i alle vilkårene for livsvarig AFP. Du må blant annet jobbe i en bedrift som har AFP-ordning. Hvis du skifter jobb fra privat til offentlig sektor, vil du kunne beholde AFP-opptjeningen din i ny jobb, men ikke om du bytter fra offentlig til privat sektor.

Hvis du ikke har krav på AFP får du livsvarig betinget tjenestepensjon (hvis du har opptjening i en offentlig tjenestepensjonsordning etter 2019).

Betinget tjenestepensjon vil kompensere litt, men ikke hele beløpet som en AFP-utbetaling ville gitt deg.

Logg inn og søk om alderspensjon

  • I pensjonskalkulatoren ser du hvor mye pensjon du har tjent opp til nå.
  • Du kan simulere årlig alderspensjon og AFP hvis du fortsetter i samme jobb framover. Tallene fra folketrygden (NAV) er også tatt med.
  • Du kan se hvilke valg du har for å kombinere jobb og pensjon og hvordan ulike alternativer slår ut for deg
  • Du kan velge hvilke eller alle deler av alderspensjonen din du ønsker å søke om, inklusiv livsvarig AFP
  • Fire måneder før du fyller 62 år, får du et nytt valg i pensjonskalkulatoren som heter "Søk om pensjon". Valget vises på siden helt fram til du velger å søke. De aller fleste av medlemmene våre kan benytte digital søknad.

Vil du lære mer om pensjon?

Vi tilbyr seniorkurs over hele landet for alle som nærmer seg pensjonsalder og som vil planlegge pensjonisttilværelsen. Vi har også en pensjonsblogg hvor vi skriver vi om ulike pensjonstemaer. Du kan abonnere på pensjonsbloggen ved å melde deg på nyhetsbrevet vårt. 

Du kan også gjerne ta kontakt med oss via chat, som du finner nederst på siden. Du treffer oss på hverdager mellom 9 og 15. Eller du kan sende oss en epost via kontaktskjemaet. 

Informasjonen på denne siden gjelder ikke deg som har særaldersgrense eller som allerede mottar pensjon fra oss. Informasjonen gjelder kun de som er født i 1963 eller etter.