Særaldersgrense i staten
Den alminnelige aldersgrensen i staten er 70 år, men aldersgrensen kan for enkelte stillinger være lavere. Det kalles særaldersgrense og gjelder som oftest for stillinger som enten har stor fysisk eller psykisk belastning, eller stiller spesielle krav til fysiske eller psykiske egenskaper.
Tre ting om særaldersgrense
Du kan gå av tre år før særaldersgrensen
Du kan gå av med alderspensjon inntil tre år før særaldersgrensen dersom summen av alderen din og opptjeningstiden din til sammen er minst 85 år. Det kalles 85-årsregelen.
Ikke lenger plikt til å gå av
Fra 1. juli 2021 er det ikke lenger plikt til å gå av med pensjon når du når særaldersgrensen. Noen grupper, som ansatte i Forsvaret, er unntatt fra lovendringen. Disse må fortsatt gå av ved særaldersgrensen.
Du kan fortsette å jobbe
Du kan fortsette å jobbe frem til den alminnelige aldersgrensen på 70 år dersom du ønsker og klarer det. Du kan fortsette å jobbe etter 70 år også, men kun dersom arbeidsgiveren din godtar det.
Hva er særaldersgrensene?
Særaldersgrensene kan være 65, 63 eller 60 år. Du kan gå av med alderspensjon inntil tre år før aldersgrensen som gjelder for stillingen din dersom summen av alderen din og opptjeningstidenOpptening / opptjening / tenestetid / tjenestetidDen tida du har vore medlem i Statens pensjonskasse og andre offentlege tenestepensjonsordningar blir kalla oppteningstid eller tenestetid.Mer om Opptening / opptjening / tenestetid / tjenestetid er minst 85 år. Du kan også velge å fortsette å jobbe da plikten til å gå av ved særaldersgrensen er fjernet for de fleste. Dermed bestemmer du selv når du ønsker å gå av, helt frem til den alminnelige aldersgrensen, som er 70 år.
Etter at du har tatt ut særalderspensjon kan du fortsette å jobbe i privat sektor, uten at dette påvirker pensjonen din.
- Les mer om hvordan vi beregner særalderspensjonen din
Det er kun plikten til å gå av som er fjernet
Retten til å gå av før den alminnelige aldersgrensa er ikke fjernet, bare plikten. Fjerning av plikten til å gå av vil ikke i seg selv ha noen økonomisk konsekvens for deg. Reglene for beregning av særalderspensjon har ikke blitt endret.
Individuell garanti
Du som er født i 1954 til og med 1958 har en individuell garanti som innebærer at du får 66 prosent av pensjonsgrunnlaget i alderspensjon, men bare hvis du venter med å ta ut alderspensjon fra folketrygden (NAV) til du er 67 år.
Hvis du har tatt ut alderspensjon fra folketrygden før 67 år, i tillegg til at du mottar særalderspensjon, vil den individuelle garantien falle bort. Da kan samlet alderspensjon fra folketrygden og Statens pensjonskasse bli lavere enn 66 prosent av pensjonsgrunnlaget ved 67 år.
Hva skjer når du blir 67 år?
Når du blir 67 år skal særalderspensjonen omregnes til ordinær alderspensjon. Alderspensjonen skal levealdersjusteres og utbetalingen fra Statens pensjonskasse blir lavere på grunn av samordning med alderspensjon fra folketrygden.
Du må selv søke alderspensjon fra folketrygden (NAV)
Dette går ikke automatisk! Hvis du ikke tar ut alderspensjon fra folketrygden senest fra og med den 1. i måneden etter at du blir 67 år, opphører pensjonen fra oss.
Hvis du velger å vente med å ta ut alderspensjon fra folketrygden må du gi oss beskjed når uttaket starter. Du kan da få startet alderspensjonen fra SPK på samme tidspunkt.