Høyesterett: Vakt- og fartøytillegg i Kystvakten er pensjonsgivende som variable tillegg
Onsdag 2. april falt dommen i høyesterettssaken om vakt- og fartøytillegg i Kystvakten. Vi gjennomgår nå dommen sammen med Regjeringsadvokaten og kommer tilbake med mer informasjon.
I dommen konkluderer Høyesterett med at vakt. og fartøytillegg skal inngå i pensjonsgrunnlaget som variable tillegg etter SPK-loven § 11 andre ledd. Paragrafen viser til at pensjonsgrunnlaget i slike tilfeller kan fastsettes i tariffavtale.
I Hovedtariffavtalen i staten vedlegg 4, framgår det at tillegg opptjent frem til 1. januar 2020 kan inngå i pensjonsgrunnlaget, med en øvre grense på 66 000 kroner i året. For opptjening i årene etter 2020 gjelder vedlegg 5, som ikke har en slik årlig beløpsgrense.
Vi skal nå gå nøye gjennom dommen sammen med Regjeringsadvokaten. Deretter skal vi gjøre en vurdering av konsekvensene, også utover denne saken, og komme tilbake med mer informasjon.
Dette er saken
To forsvarsansatte i Kystvakten gikk til sak mot staten for å få vakt- og fartøytillegg medregnet i pensjonsgrunnlaget for alderspensjon fra Statens pensjonskasse. Saken har vært behandlet i Trygderetten og Gulating lagmannsrett, som har kommet til to ulike konklusjoner.
Lov om Statens pensjonskasse § 11 handler om hva som gir opptjening til pensjon i SPK. Fast arbeidsinntekt er pensjonsgivende. Visse tillegg kan også være med i pensjonsgrunnlaget, men overtid er ikke pensjonsgivende i SPK.
Slik vakt- og fartøytillegg er beskrevet i avtale om arbeidstidsbestemmelser for Forsvaret (ATF) er tilleggene kompensasjon for arbeid ut over ordinær arbeidstid, dvs. overtid. Dermed har også staten og SPK lagt til grunn at tilleggene ikke skal være pensjonsgivende.
Trygderetten mente at tilleggene var variable tillegg som inngikk i den ordinære stillingen, og var dermed pensjonsgivende. Begge parter anket Trygderettens kjennelse til Lagmannsretten, som konkluderte med at fartøy- og vakttillegg skal anses som faste pensjonsgivende tillegg.
Staten anket saken til Høyesterett, hvor den ble behandlet 25. og 26. Februar. Høyesterett kom til de samme resultatet som Trygderetten.