Alderspensjon for tidligere medlemmer

Du er ikke lenger medlem hos oss hvis du bytter jobb til en arbeidsgiver som ikke har tjenestepensjon i Statens pensjonskasse (SPK). Du kan likevel ha rett til alderspensjon fra oss. Som tidligere medlem har du ikke rett på offentlig avtalefestet pensjon (AFP).

Hvis du lurer på hvor mye opptjening du har hos oss finner du oversikt over dette når du logger deg inn på Min side.  All tidligere pensjonsopptjening hos Statens pensjonskasse og andre offentlige pensjonskasser er registrert.

Finner du feil eller mangler i arbeidshistorikken vi har registrert, må du ta kontakt med arbeidsgiveren det gjelder. Det er arbeidsgiver som rapporterer lønns- og stillingsinformasjon til oss, og som må korrigere eventuelle feil. 

Alderspensjon er ulik for ulike årskull

Alderspensjon beregnes blant annet ut fra

  • hvilket år du er født
  • opptjeningstiden din. (Hvor lenge du har vært medlem hos oss og eventuelt andre offentlige pensjonsordninger) 
  • når du ble medlem første gang
  • om du har jobbet heltid eller deltid
  • lønnen du har hatt

Les mer om hvordan vi beregner alderspensjon for tidligere medlemmer her.

Det er ulike regler for ulike for ulike årskull. Det største skillet går mellom de som er født i 1962 eller før, og de som er født i 1963 eller etter. Et annet skille går mellom pensjonsopptjening før og etter 2020.

Nyttig å vite for deg som er tidligere medlem

  • Som tidligere medlem får du lavere pensjon enn du ville fått om du var medlem i en offentlig tjenestepensjonsordning på pensjoneringstidspunktet.
  • Dersom du slutter i offentlig sektor har du etter dagens regler ikke rett på AFP. Les mer om vilkårene for AFP
  • Selv om du ikke lenger er medlem i SPK vil pensjonsrettighetene dine hos oss opprettholde sin verdi over tid da alderspensjon under opptjening reguleres med lønnsvekst
Illustrasjon om å slutte i staten

Du tar med deg pensjonen innen offentlig sektor

Bytter jobb innen offentlig sektor tar du med deg opptjente rettigheter og bygger videre på disse. Det er fordi de fleste arbeidsgivere i stat, kommune, helseforetak og forskning/undervisning har en offentlig tjenestepensjonsordning som er omfattet av overføringsavtalen

Har du vært medlem i flere offentlige tjenestepensjonsordninger i løpet av arbeidslivet, er det ordningen du sist var medlem av som beregner og utbetaler pensjonen.