Uførepensjon og jobb i utlandet
Hvis du jobber eller har jobbet utenfor Norge, kan det ha betydning for pensjonsopptjeningen og rettighetene dine. Ansettelse i statlig stilling i et EU- eller EØS-land kan bety at tjenestetiden i utlandet kan bli lagt til pensjonsopptjeningen din hos oss.
Du har jobbet i utlandet i en periode
Hvis du har vært ansatt i en statlig stilling i et EU/EØS-land, kan opptjeningstiden din i utlandet bli lagt til tiden du har hos oss. Opptjeningstid er en av faktorene vi bruker for å beregne uførepensjon og andre ytelser.
Vi har ikke tilgang til informasjon om utenlandske arbeidsforhold. Derfor må du informere oss om dette.
Du bor / jobber i utlandet nå
Hvis du bor i utlandet og jobber i en stilling som gir medlemskap i SPK, så tjener du fortsatt opp til pensjon hos oss. Dersom du bor utenfor Norge i mer enn 12 måneder, meldes du vanligvis ut av folketrygden.
Hvis du bor i utlandet og tidligere har jobbet i en stilling med medlemskap hos oss, kan du ha rett til uførepensjon dersom du mottar uføretrygd fra folketrygden (NAV).
Du har jobbet i utlandet
Ordningen gjelder pensjonsopptjening i EU/EØS etter 1. januar 1994. Hvis du har jobbet i en statlig stilling i Sverige, Danmark, Island eller Finland, gjelder ordningen pensjonsopptjening fra 1. februar 1974.
Hvis du har jobbet lenge i utlandet, er det lurt å sjekke din pensjonsopptjening i folketrygden (NAV.no). Hvis du søker om mer enn 50 prosent uførepensjon er det krav at du har søkt ytelser fra folketrygden (NAV). Du bør også undersøke om du har pensjonsopptjening i folketrygden i landet eller landene der du har jobbet.
Slik sender du oss opplysninger om arbeidsforhold i utlandet
Du sender oss opplysninger ved å logge deg inn på Min side på spk.no. Gjør deretter følgende:
- Velg Kontaktskjema
- Velg Uførepensjon* under Hva gjelder det?
- Huk av for Innsending av dokumentasjon/opplysninger til sak
- Skriv i meldingsfeltet i hvilket EU/EØS-land du har opptjening, navnet på pensjonsordningen og ID-nummer i landet (hvis du har det).
- ID-nummer kan gjøre det lettere for den utenlandske pensjonsordningen å finne deg i sitt system.
Hva skjer videre?
- Vi sender en henvendelse til den aktuelle pensjonsordningen i utlandet. Vær oppmerksom på at det kan ta litt tid å få svar.
- Hvis du har rett til uførepensjon ut fra kravene i SPKs ordning, får du en utbetaling fra oss mens vi venter på svar. Du vil i så fall få en etterbetaling fra oss dersom opptjeningen i utlandet kan legges til beregningen av pensjonen din.
- Hvis du lagt til opptjening fra utlandet og får et vedtak om uførepensjon fra oss, informerer vi om vedtaket til den utenlandske pensjonsordningen.
- Hvis du er avhengig av opptjening fra utlandet for å ha rett til uførepensjon fra SPK, må vi vente på svar fra den utenlandske pensjonsleverandøren før vi kan behandle søknaden din om uførepensjon fra oss.
Du jobber eller bor i utlandet nå
Hvis du bor i utlandet og jobber i en stilling som gir medlemskap i SPK, så tjener du opp til pensjon hos oss. Du er vanligvis ikke medlem av den norske folketrygden hvis du bor utenfor Norge i mer enn 12 måneder. Du kan kompensere for dette ved å betale inn en særskilt sats til SPK på 7,5 prosent av din inntekt i tillegg til 2 prosent som er det vanlige trekket for medlemskap i SPK. Denne særskilte satsen er det som gjør det mulig å fortsette å være medlem i Statens pensjonskasse uten medlemskap i den norske folketrygden.
Fra 1. januar 2023 har flere grupper blitt fritatt fra kravet om å betale den særskilte satsen på 7,5 prosent. Hvis du lurer på hva som gjelder for deg, ta kontakt med arbeidsgiveren din.
Hvis du jobber i utlandet i mer enn 12 måneder mister du som regel medlemskapet ditt i den norske folketrygden. Dette er en regel som har noen unntak, og det er viktig at du setter deg inn i hva som gjelder i din situasjon. Les mer på NAV.no.
Opptjeningstid i SPK
Hvis du har opptjening i en statlig tjenestepensjonsordning i et EU-/EØS-land, kan denne tiden telle med i vurderingen om du har rett til pensjon hos oss. Vi har ikke tilgang til informasjon om dine utenlandske arbeidsforhold. Det er derfor viktig at du informerer oss om dette slik at du ikke går glipp av mulig pensjon.
Pensjonsytelser fra utlandet
Hvis du har vært medlem i en statlig tjenestepensjonsordning i andre EU-/EØS-land, kan du også ha rett til pensjon derfra. Når vi informerer den utenlandske ordningen om pensjonssøknaden din i SPK, vil det også regnes som en søknad om uførepensjon også i det andre landet.