Virksomhet
Fra oktober 2024 kan ansatte selv ta ut alderspensjon og AFP
Ny offentlig tjenestepensjon vil innebære noen endringer når du skal pensjonere en ansatt eller endre en eksisterende pensjon. Endringene gjelder ansatte som er født i 1963 eller senere.
Publisert 24.06.2024
- Framover er det den ansatte selv som søker om alderspensjon og AFP, ikke arbeidsgiver. Den ansatte må selvsagt avtale med arbeidsgiver når hen planlegger å redusere stilling eller slutte å jobbe.
- Ansatte kan søke om pensjon fra oss fire måneder før første mulige uttak av pensjon. Det betyr at en ansatt som er født i januar 1963, kan fra oktober søke om å ta ut alderspensjon, AFP og alderspensjon tjent opp før 2020, fra 1. februar 2025. De søker selv i pensjonsveilederen på spk.no/Min side.
- På Min side kan de beregne pensjonen sin og få prognoser som viser hvor mye de får utbetalt. Deretter sender de søknad om pensjon. De fleste får svar umiddelbart.
- Pensjonsmelding utgår for alderspensjon og AFP, men du skal fortsette å bruke skjemaene i Altinn for uførepensjon, etterlattepensjon, ansatte med særaldersgrense og alderspensjon for ansatte født i 1962 eller tidligere.
- Du skal rapportere inn lønn- og stillingsdata som før, også når noen reduserer stillingen eller slutter å jobbe.
De viktigste endringene i ny offentlig tjenestepensjon
- Ansatte kan jobbe og ta ut pensjon samtidig. De får mer pensjon jo lenger de jobber og venter med å ta ut pensjon.
- AFP er ikke lenger en tidligpensjon, men en del av den livsvarige, totale alderspensjonen. Det blir viktig å informere de ansatte om retten til AFP, spesielt dersom de planlegger å slutte og begynne i privat sektor.
- Alderspensjon opptjent frem til 2020 kan tas ut fra 62 år, men må tas ut samtidig med alderspensjon fra folketrygden (NAV). Pensjon som er tjent opp etter 2020 kan tas ut fleksibelt fra 62 år, uavhengig av NAV.
- All pensjonsopptjening fram til 75 år bidrar til at den enkelte får mer i livsvarig pensjon.
Flere pensjonsvalg enn tidligere
Det er det viktig å oppfordre alle ansatte til å logge seg inn på Min side og bruke pensjonskalkulatoren for å planlegge og forstå hva pensjonsvalgene kan bety for den enkelte.
Det er individuelt hva som lønner seg, avhengig av hva de ønsker, livssituasjon og faktorer som opptjent pensjon, lønnsnivå og skatt.