Få oversikt over hvilke regler som gjelder
Du nærmer deg 67 år, og det betyr at din AFP snart skal omregnes til alderspensjon. Hvilke regler gjelder, og hva bør du tenke på før du tar ut alderspensjon fra Statens pensjonskasse (SPK)?
AFP er en tidligpensjonsordning for de som er mellom 62 og 67 år. Det betyr at måneden etter at du fyller 67 år, blir din AFP automatisk regnet om til en ordinær alderspensjon fra SPK. Det er viktig å huske på at det er andre regler som gjelder for arbeidsinntekt i tillegg til pensjon etter overgang til alderspensjon fra 67 år.
Husk å søke alderspensjon fra NAV (folketrygden)
Uansett om du har hel eller delvis AFP, må du imidlertid huske på å søke alderspensjon fra NAV for at vi skal kunne utbetale alderspensjon fra SPK. Dette skjer ikke automatisk. Alderspensjon fra SPK kan bare utbetales hvis du får alderspensjon fra NAV på samme tidspunkt.
Påvirker levealdersjustering min alderspensjon?
LevealdersjusteringLevealdersjusteringPensjonen du har tent opp skal fordelast på den mengda år årskullet ditt blir forventa å leve. Dette blir kalla levealdersjustering. Så lenge levealderen aukar, må kvart årskull jobbe lenger enn det førre for å oppnå same pensjon.Mer om Levealdersjustering ble innført som en del av pensjonsreformen. Kort fortalt betyr det at pensjonen du har tjent opp skal fordeles på antall år årskullet ditt forventes å leve. Dette gjelder både for folketrygden og offentlig tjenestepensjon.
AFP blir ikke levealdersjustert. Dette skjer først når du går over på alderspensjon ved fylte 67 år.
Levealdersjustering gjør at mange vil få lavere pensjon enn tidligere årskull. For å sikre de som har kortest tid til pensjonering - og derfor har minst tid til å tilpasse seg levealdersjusteringen – har årskullene til og med 1958 fått en såkalt individuell garanti om at pensjonen gitt visse vilkår ikke skal bli lavere enn 66 prosent av pensjonsgrunnlaget.
Slik fungerer individuell garanti
Kan jeg jobbe samtidig som jeg mottar pensjon?
Du kan velge å jobbe samtidig som du mottar pensjon. Men det er ikke likegyldig hvor inntekten kommer fra.
- Dersom du har inntekt fra privat sektor påvirkes ikke alderspensjonen fra SPK.
- Dersom du har inntekt fra en stilling med medlemskap i en offentlig tjenestepensjonsordning, vil det påvirke pensjonen fra SPK.
- Dersom du inngår en avtale med arbeidsgiver og blir engasjert på pensjonistvilkår og med pensjonistlønn, vil som hovedregel pensjonen ikke påvirkes.
Her finner du mer informasjon om inntekt og alderspensjon
Hvor kan jeg få mer informasjon om min pensjon?
Vi tilbyr pensjonskurs og pensjonsseminarer i hele landet. Her får du beregnet en personlig pensjonsprognose og får tilbud om individuell veiledning fra en av SPK sine erfarne rådgivere. Selv om du allerede mottar AFP fra oss, kan du ha godt utbytte av å delta på kurs.
Her finner du aktuelle kurs og mulighet for å melde deg på.
Lurer du på noe om pensjon, men ikke ønsker å gå på kurs, er du velkommen til å ta kontakt med oss via vår chat, som du finner nederst på siden. Du kan prate med oss fra mandag til fredag mellom kl. 08.00 – 15.00.
Hva er Min side?
Du kan logge deg inn på Min side og få oversikt over utbetalingshistorikk og se fremtidige pensjonsutbetalinger. Måneden du fyller 67 år kan du også følge status på saken om omregning til alderspensjon. Når saken er ferdig behandlet vil du kunne se hva alderspensjon fra SPK etter 67 år blir.
Har du forresten lest bloggen vår?
Les bloggen vår og bli opplyst
På pensjonsbloggen vår skriver vi om ulike pensjonstemaer på en uhøytidelig og pedagogisk måte. Her vil du finne en blanding av faglige innlegg om pensjon og regelverk, og mer uformelle skråblikk på pensjon og pensjonisttilværelsen. Du kan abonnere på pensjonsbloggen ved å melde deg på vårt nyhetsbrev.