Født 1962 eller før

Skal du jobbe etter 67 år?

Begynner du å nærme deg pensjonsalderen, men har lyst til å fortsette å jobbe etter fylte 67 år? Da er det viktig å vite at tjenestepensjonen fra SPK kan reduseres etter en viss tid på grunn av samordningen med folketrygden. Dette gjelder bare hvis du fortsetter å jobbe i offentlig sektor. Jobber du i privat sektor vil inntekten ikke føre til reduksjon i tjenestepensjonen din.

Publisert 16.04.2024
Pensjonsekspert Svein Rasmussen, gir deg en kjapp forklaring på hva samordning er.

Bruk vår pensjonskalkulator - sjekk hva som skjer med din pensjon

Hvordan det vil påvirke pensjonen din å jobbe etter du har fylt 67 år kan du beregne ved å logge inn på Min side og bruke pensjonskalkulatoren. Her kan du se hva du får i pensjon ved ulike uttakstidspunkt, og sammenligne disse.

Jobbe etter fylte 67 år

De fleste stillinger i staten har aldersgrense på 70 år, men mange velger å gå av og slutte å jobbe ved 67 år. På grunn av aldersgrensen må du gjøre en avtale med arbeidsgiveren din hvis du ønsker å jobbe utover 70 år. Du blir alltid trukket to prosent av lønn så lenge du jobber i en stilling som gir pliktig medlemskap hos oss. Du kan ikke fortsette å jobbe og samtidig få utbetalt full pensjon.

Alderspensjon fra folketrygden (NAV) er utformet slik at jo lenger du jobber, jo mer får du i pensjon. Offentlig tjenestepensjon for deg født i 1962 eller tidligere er derimot utformet annerledes. Dersom du fortsetter å jobbe etter at du har fylt 67 år, kan tjenestepensjonen fra SPK på et tidspunkt bli redusert. Det er dette som gjerne blir omtalt som «samordningsfella».   

Jobber du lenger får du mer i pensjon fra NAV, men kan få mindre fra SPK

Offentlig tjenestepensjon garanterer en samlet pensjon fra folketrygden og SPK på en viss andel av sluttlønn ved full opptjening, hvis du tar ut pensjon fra SPK og NAV samtidig. Hoveddelen av pensjonen kommer fra folketrygden og delen fra SPK skal utgjøre det som mangler for at du når det garanterte nivået.

Dersom du fortsetter å jobbe etter 67 år, og ikke tar ut pensjon verken fra folketrygden eller SPK, vil den totale pensjonen din fortsette å øke. Dersom du velger å jobbe lenger enn til et gitt tidspunkt kan pensjonen fra SPK bli lavere enn om du slutter før dette tidspunktet (se tabell lenger ned i denne artikkelen). 

Årskullene 1953 og tidligere kan oppleve at tjenestepensjonen blir redusert til 0 kroner dersom de står lenge i jobb etter tidspunktet nevnt i tabellen under.

Viktig 1: Tidlig uttak fra NAV kan gi lavere pensjon totalt

De fleste har mulighet til å ta ut alderspensjon fra NAV fra 62 år og fortsette å jobbe. På den måten vil du i en periode få både lønnsinntekt og pensjon. Men dersom du tar ut pensjon fra NAV før du tar ut alderspensjon fra SPK, og fortsetter å jobbe etter 67 år, risikerer du at den totale pensjonen fra NAV og oss blir lavere. 

Viktig 2: Går du tilbake i jobb kan du få lavere pensjon totalt

Dersom du velger å gå tilbake i jobb for en periode etter at du har gått av med pensjon, vil du bli innmeldt i tjenestepensjonsordningen igjen dersom det dreier seg om en stilling i det offentlige. Alderspensjonen din vil da bli redusert på grunn av inntekten. Les mer om dette her. 

Når du etter en tid velger å slutte eller trappe ned og inntekten din derfor reduseres, vil tjenstepensjonen bli beregnet på nytt. Denne nye beregningen kan gi lavere utbetaling enn tidligere hvis du jobber etter et visst tidspunkt. Se i tabellen lenger ned i denne artikkelen når dette skjer for de forskjellige årskullene.

Viktig 3: Har du to stillinger, men tar bare ut pensjon for den ene kan du få lavere pensjon senere

Dersom du har to stillinger som gir medlemskap i offentlige tjenestepensjonsordninger, tar ut alderspensjon fra den ene og fortsetter å jobbe i den andre må du være oppmerksom på dette: Så lenge du fortsetter å jobbe like mye i den gjenværende stillingen vil ikke alderspensjonen du har tatt ut fra den første stillingen bli påvirket.

MEN: Når du slutter å jobbe og tar ut alderspensjon også for den siste stillingen, skal hele pensjonen din regnes om. Den samlede pensjonen din blir da levealdersjustertLevealdersjusteringPensjonen du har tent opp skal fordelast på den mengda år årskullet ditt blir forventa å leve. Dette blir kalla levealdersjustering. Så lenge levealderen aukar, må kvart årskull jobbe lenger enn det førre for å oppnå same pensjon.Mer om Levealdersjustering ut fra det nye tidspunktet for pensjonering. Jobber du lenge nok i den siste stillingen, kan hele pensjonen fra SPK bli lavere. Ta kontakt med oss dersom du har spørsmål rundt dette.

Gjør en helhetsvurdering og finn ut hva som er best for deg

Selv om pensjonen reduseres, vil mange ønske å jobbe og ha 100 prosent lønn i noen år til før de går av og får lavere inntekt fra pensjon. Hvor lenge du skal jobbe må derfor være en helhetsvurdering av livssituasjon, økonomi og ønsket om å fortsette i arbeid.

Nye regler for levealdersjustering april 2024

Det er besluttet at årskullene fra og med 1954 til og med 1962 delvis skal skjermes fra "samordningsfella", dersom de jobber etter det tidspunktet der pensjonen kan begynne å bli redusert. Endringen består i at en andel av pensjonen deres ikke skal reduseres etter dette tidspunktet, men kan fortsette å øke. I tabellen under kan du se andelen som skjermes fra og med årskullet 1954. For de født tidligere er det ingen endring eller skjerming.

Årskull

Fyller 67 år i

Fra denne alderen kan du
oppleve at pensjonen blir redusert

Andel av tjenestepensjonen som ikke blir påvirket av "samordningsfella"

1950

2017

67 år 8 måneder

-

1951

2018

67 år 9 måneder

-

1952

2019

67 år 11 måneder

-

1953

2020

68 år

-

1954 *

2021

69 år og 2 måned

1/10

1955

2022

69 år og 3 måneder

2/10

1956

2023

69 år og 5 måneder

3/10

1957

2024

69 år og 7 måneder

4/10

1958

2025

69 år og 9 måneder

5/10

1959

2026

69 år og 11 måneder

6/10

1960

2027

70 år og 1 måned

7/10

1961

2028

70 år og 3 måneder

8/10

1962

2029

70 år og 4 måneder

9/10

Alle beregningene er basert på prognoser fra NAV og Statistisk sentralbyrå (SSB).

Er du født i 1963 eller etter?

Disse reglene gjelder ikke for aldersgruppen din. Se våre sider om alderspensjon og AFP