AFP for deg født i 1962 eller før
AFP er en tidligpensjonsordning for deg som er født i 1962 eller før. Den utbetales kun mellom fylte 62 og 67 år. Etter det blir den regnet om til en vanlig alderspensjon. Du må trappe ned eller slutte helt i jobb for å få AFP.
AFP er ment som ytelse som skal dekke opp for manglende inntekt i en tidsperiode. Det vil si at for å få AFP så er det et krav at du slutter å jobbe helt eller delvis. Offentlig AFP kan tidligst tas ut måneden etter du har fylt 62 år.
Under ser du en oversikt over vilkårene som du må oppfylle for å få AFP i offentlig sektor.
Vilkårene for å få offentlig AFP:
- Du må som hovedregel jobbe i en medlemspliktig stilling (minimum 20 prosent) helt frem til du går av med AFP. (Hel permisjon eller fritak fra arbeidsplikt regnes som et avbrudd i medlemspliktig stilling. Sykemelding regnes ikke som et avbrudd så lenge du får utbetalt sykepenger.)
- Du må ha hatt minst 10 år med en inntekt på over 2 G* OG ha hatt en inntekt på minst 1 G* i de to siste årene frem til du går av med AFP. (Hvis du går av med AFP midt i året, beregner vi hvor mye lønn du ville ha fått hvis du hadde jobbet ut hele kalenderåret.)
OG I TILLEGG TIL KRAVENE OVER - ENTEN ha vært medlem i Statens pensjonskasse i 10 år etter fylte 50 år
- ELLER ha hatt 10 år med opptjening i folketrygden med en inntekt på minst 1 G* (litt over 110 000 kroner) etter fylte 50 år
I tillegg til de grunnleggende kravene over, må du:
- ha stoppet eventuelle ytelser fra NAV som alderspensjon eller gjenlevendepensjon. Disse ytelsene kan ikke gis samtidig med AFP
* G er folketrygdens grunnbeløp
Hel eller delvis AFP
- Du kan ta ut hel AFP så lenge du slutter helt å jobbe og ikke lenger har arbeidsinntekt. Hvis du ikke slutter helt å jobbe må du oppfylle visse vilkår for å ha rett til delvis AFP.
- Du kan ta ut delvis AFP så lenge du reduserer stillingen med minst 10 prosent OG den gjenværende stillingsprosenten utgjør minst 60 prosent av full stilling. Begge vilkårene må være oppfylt første måneden for at du skal kunne ta ut delvis AFP. Hvis du reduserer stillingen din med mindre enn 10 prosent eller fortsetter i jobb i mindre enn 60 prosent av full stilling, har du ikke rett på AFP.
- Hvor mye du får utbetalt i AFP avhenger av inntekten. Les mer om AFP og inntekt her.
Endring av stillingsstørrelse
Hvis du har hatt AFP i en måned eller mer står du fritt til både å øke eller redusere din stillingsprosent når du selv ønsker, så fremt din arbeidsgiver godtar dette. Du må bare passe på å holde NAV og Statens pensjonskasse orientert om inntekten din. Les mer om AFP og inntekt her.
Slik søker du AFP
Søknad om AFP består av to deler; en del som arbeidsgiveren din skal fylle ut, og en del som du skal fylle ut.
Slik er prosessen ved førstegangs søknad om AFP
- Avtal pensjonsdato med arbeidsgiver. Dersom du ønsker å fortsette i delvis stilling, må du også avtale stillingsstørrelse.
- Din arbeidsgiver må deretter sende melding om pensjon til oss senest to måneder før den måneden pensjonen skal starte.
- Deretter må du fylle ut opplysningsskjema om AFP som ligger på www.nav.no. Send skjemaet til NAV senest to måneder før den måneden pensjonen skal starte. Skjemaet skal kun sendes inn ved førstegangs søknad om AFP.
- Når alt er sendt inn og søknaden godkjent, vil AFP utbetales. Pensjonen starter alltid den første i måneden.
Vær oppmerksom på at søknad om AFP ikke er komplett før arbeidsgiver har sendt inn melding om pensjon (punkt 2) og opplysningsskjemaet er fylt ut og sendt til NAV (punkt 3). Har du alderspensjon eller gjenlevendepensjon fra NAV, må du selv gi beskjed til NAV om at disse ytelsene skal stoppe fra den dagen du har søkt om AFP.
Er du mellom 62 og 65 år får du vedtak fra NAV når de har mottatt pensjonsmeldingen fra oss og opplysningsskjemaet. Er du er over 65 år, får du et vedtak fra oss når utbetalingen starter.
Dette skjer ved 67 år
Ved fylte 67 år regner vi din AFP automatisk om til vanlig alderspensjon. Du trenger derfor ikke å søke om alderspensjon fra oss dersom du har AFP. Du må derimot søke om alderspensjon fra NAV (Folketrygden) slik at du får alderspensjon fra Folketrygden når du fyller 67 år.