Viktig å vite før du går av med pensjon
Du nærmer deg 67 år, og kan snart gå av med pensjon fra Statens pensjonskasse (SPK). Her har vi samlet informasjon om hva du bør tenke på før du går av med pensjon.

Gå av med pensjon eller fortsette å jobbe?
Hvor lenge du vil jobbe, og når du velger å ta ut pensjon, er en helhetsvurdering du må gjøre ut fra livssituasjon og økonomi.
Tjenestepensjon fra SPK kan du ta ut helt eller delvis fra måneden etter du fyller 67 år. Vær oppmerksom på at hvis du velger å fortsette i jobben din, vil den fremtidige tjenestepensjonen din på et tidspunkt bli redusert.
For deg som er født i 1958 skjer dette hvis du jobber etter at du har blitt 69 år og 9 måneder.
Se eksempler og hva du bør tenke på når du jobber etter 67 år
Logg deg inn på Min side og bruk pensjonskalkulatoren for å se hvor mye du vil få i pensjon fra SPK og folketrygden (NAV) på ulike uttakstidspunkt.
Merk at du ikke kan bruke kalkulatoren hvis arbeidsgiver har sendt oss søknad om pensjon for deg.
Hva er levealdersjustering, og hvordan påvirker dette pensjonen min?
Levealdersjustering ble innført som en del av pensjonsreformen i 2011. Kort fortalt innebærer det at hvert årskull må jobbe litt lenger enn forrige årskull for få like mye pensjon utbetalt.
Du som er født i 1958 har en såkalt individuell garantiIndividuell garantiOffentleg tilsette, som er fødde i 1958 eller før, er sikra 66 prosent av pensjonsgrunnlaget når dei fyller 67 år. Du må ha full oppteningstid på 30 år for å få 66 prosent av pensjonsgrunnlaget.Mer om Individuell garanti som sikrer et visst pensjonsnivå
Garantien ble innført for å begrense effekten av levealderjusteringen for dem som hadde kortest tid igjen til pensjonering da reglene ble innført i 2011. Har du 30 års opptjeningOpptening / opptjening / tenestetid / tjenestetidDen tida du har vore medlem i Statens pensjonskasse og andre offentlege tenestepensjonsordningar blir kalla oppteningstid eller tenestetid.Mer om Opptening / opptjening / tenestetid / tjenestetid får du utbetalt et tillegg som sikrer samlet pensjon fra NAV og SPK på minst 66 prosent av pensjonsgrunnlagetPensjonsgrunnlagPensjonsgrunnlaget er den arbeidsinntekta det er trekt pensjonsinnskot av og som pensjonen skal bli berekna ut frå.Mer om Pensjonsgrunnlag. Forutsetningen er at du tar ut alderspensjon fra folketrygden (NAV) og SPK samtidig.
Har du mindre enn 30 års opptjening, eller har tatt ut alderspensjon fra NAV tidligere, vil du fortsatt kunne få et tillegg, men uten at det gir en samlet pensjon på 66 prosent av pensjonsgrunnlaget.
Kan jeg jobbe samtidig som jeg mottar pensjon?
Ja, det kan du, men mottar du pensjon fra oss og starter i en jobb som gir medlemskap i en offentlig tjenestepensjonsordning (enten SPK eller andre ordninger), vil pensjonen din bli redusert.
- Engasjement på pensjonistlønnPensjonistlønnAlderspensjonistar kan bli engasjerte i staten eller skuleverket på pensjonistlønn. Då blir som hovudregel ikkje alderspensjonen hos oss redusert.Mer om Pensjonistlønn påvirker ikke pensjonen. Det er viktig at du sjekker vilkårene med arbeidsgiveren før du inngår en arbeidsavtale.
- Enkeltstående arbeidsforhold på under 29 dager hos en arbeidsgiver tilknyttet SPK, gir ikke medlemskap i pensjonsordningen. Pensjonen vil da ikke reduseres, selv om du mottar vanlig lønn i det enkeltstående arbeidsforholdet.
- Inntekt fra privat sektor påvirker som hovedregel ikke alderspensjonen fra oss.
Kan pensjonister få boliglån i SPK?
Ja, du kan søke om boliglån hos oss som pensjonist. Du kan låne til kjøp av ny bolig, oppussing, refinansiering eller skifte/arveoppgjør.
Du kan søke om inntil 2,3 millioner kroner. Renten er lik for alle og fastsettes av myndighetene inntil seks ganger i året.
Har du allerede boliglån hos oss, skjer det ingen endringer når du blir pensjonist.