Trygdeoppgjøret

Så mye øker pensjonene i 2023

Årets trygdeoppgjør er klart. Fra 1. mai er nytt grunnbeløp i folketrygden 118 620 kroner. Alderspensjon fra Statens pensjonskasse øker med 8,54 prosent med virkning fra 1. mai.

Publisert 24.05.2023

I trygdeoppgjøret besluttes nytt grunnbeløpGrunnbeløp (G)Grunnbeløpet i folketrygda, som vi ofte kallar G, blir justert ein gong i året og er 124 028 kroner per 01.05.2024.Mer om Grunnbeløp (G) (G) som brukes til å beregne og regulere både pensjoner og trygdeytelser. PensjonsopptjeningOpptening / opptjening / tenestetid / tjenestetidDen tida du har vore medlem i Statens pensjonskasse og andre offentlege tenestepensjonsordningar blir kalla oppteningstid eller tenestetid.Mer om Opptening / opptjening / tenestetid / tjenestetid og pensjon fra Statens pensjonskasse (SPK) blir regulert hvert år slik at de opprettholder verdien over tid. Dette skjer automatisk og du trenger ikke gjøre noe. 

Grunnbeløpet i folketrygden øker med 6,41 prosent fra 1. mai, og er nå 118 620 kroner. Les mer om trygdeoppgjøret på regjeringen.no.  

Så mye øker pensjonene i 2023

Uførepensjon og alderspensjon som du tjener opp reguleres med grunnbeløpet, mens alderspensjon som blir utbetalt reguleres med gjennomsnittet av lønns- og prisveksten. Det gir følgende økning fra 1. mai:

  • Alderspensjon, AFP og særalderspensjon øker med 8,54 prosent. Det samme gjelder etterlattepensjon for deg som er fylt 67 år.
  • Mottar du uførepensjon, eller er du under 67 år og mottar etterlattepensjon, øker pensjonen med 6,41 prosent. 

Noen pensjoner øker med en annen prosentsats 

Har du tatt ut alder,- AFP- eller  særalderspensjon i løpet av det siste året vil pensjonen øke med en annen prosentsats enn 8,54. Det samme gjelder også om du er over 67 år og har fått etterlattepensjon i løpet av siste året. 

Les mer om unntakene her

Pensjonene justeres med virkning fra 1. mai - etterbetaling kommer i juli 

Økningen gjelder fra 1. mai. Mottar du pensjon fra oss vil du få oppjustert pensjon fra utbetalingen i juli. I tillegg får du etterbetalt pensjon for månedene mai og juni i en egen utbetaling som kommer i løpet av juli. 

Nytt grunnbeløp og reguleringssatser blir formelt fastsatt ved kongelig resolusjon 26. mai 2023.