Store endringer fra 2025: Ny avtalefestet pensjon og større valgfrihet
Fra 1. januar 2025 trer flere endringer i kraft i det norske pensjonssystemet. Her er de viktigste endringene for deg som har pensjonsordning i Statens pensjonskasse.
Store endringer for deg som er født i 1963 eller etter
Fra 2025 vil de som er født 1963 eller etter ta ut alderspensjon og livsvarig AFP etter nye regler.
Alderspensjon – flere valgmuligheter
Alderspensjonen blir langt mer fleksibel. Du kan starte å ta ut pensjon allerede fra du fyller 62 år, og samtidig jobbe helt eller delvis ved siden av. Du kan jobbe så mye du vil uten at pensjonen reduseres.
Det er viktig å være klar over at pensjonen og beløpet du får utbetalt hver måned øker jo lenger du venter med å ta den ut. Alderspensjon fra SPK utbetales livet ut.
Denne fleksibiliteten innebærer flere valgmuligheter. Derfor er det viktig at du skaffer deg oversikt over de ulike valgene, og hva de betyr på kort og lang sikt.
Les mer om alderspensjon for deg født 1963 eller etter
Ny livsvarig AFP
Fra 1. januar gjelder nye regler for avtalefestet pensjon i offentlig sektor. Det som før var en tidligpensjon i perioden fra 62 til 67 år, er nå en del av den samlede alderspensjonen. Utbetalingen av AFP varer livet ut og kalles derfor livsvarig AFP.
Livsvarig AFP gjelder deg som er født 1963 eller etter, og er basert på regelverket for AFP i privat sektor.
- Du kan ta ut livsvarig AFP tidligst fra 62 år og jobbe så mye du vil ved siden av, uten at pensjonen reduseres.
- For å få AFP må du oppfylle flere spesifikke krav på to ulike tidspunkt:
- når du fyller 62 år, selv om du ikke planlegger å ta ut AFP på det tidspunktet
- når du velger å ta ut livsvarig AFP.
Du bør allerede fra du fyller 50 år gjøre deg kjent med vilkårene for å få livsvarig AFP, særlig om du vurderer å bytte jobb i perioden før du blir 62 år.
Les mer om vilkårene for å få livsvarig AFP
Merk: Offentlig ansatte født 1962 eller før har en annen AFP-ordning, hvor AFP er en tidligpensjon som erstatter inntekt mellom 62 og 67 år.
Du som er født i 1962 eller før kan tjene mer ved siden av AFP
Fra 1. januar 2025 øker beløps- eller toleransegrensen for hvor mye du kan ha i inntekt ved siden av AFP fra Statens pensjonskasse. Dette gjelder for AFP-mottakere født 1962 eller før.
Grensen øker fra 15 000 kroner til 32 247 kroner i året (0,26 ganger folketrygdens grunnbeløpGrunnbeløp (G)Grunnbeløpet i folketrygda, som vi ofte kallar G, blir justert ein gong i året og er 124 028 kroner per 01.05.2024.Mer om Grunnbeløp (G) i 2025).
Toleransegrensen på 0,26 G vil justeres opp hvert år (i januar).
Pensjon fra første krone, også i staten
Tidligere måtte du jobbe i minst 20 prosent stilling før du kunne bli medlem i Statens pensjonskasse. Denne grensen for rett til medlemskap i SPK fjernes fra 1. januar 2025. Dette er altså en gladmelding til alle som jobber mindre enn 20 prosent av full stilling.
Kriteriene for å bli medlem i SPK er dermed de samme som i private tjenestepensjonsordninger og kommunal sektor.
Du som blir medlem som følge av at minstegrensen fjernes får flere rettigheter. Du får rett til økonomiske støtteordninger i tilfelle sykdom og død, og mer opptjening til alderspensjon.
Nye pensjonsregler for de med særaldersgrense
I 2024 kom det en høring om nye pensjonsregler for de som jobber i en stilling med særaldersgrense og er født 1963 eller etter. Høringsforslaget tar høyde for at vi lever lenger og derfor må jobbe lenger, samtidig som det ivaretar alle som har lavere aldersgrense (særaldersgrense).
Selv om reglene ikke er vedtatt ennå, vet vi at
- gjeldende regler for særalderspensjon videreføres for de som har kortest tid igjen til pensjonering.
- det innføres et særalderspåslag, som er et livsvarig tillegg til vanlig alderspensjon.
- aldersgrenser 60 og 63 videreføres. Personer med disse særaldersgrensene kan få tidligpensjon (nytt begrep for det som tidligere het særalderspensjon). Tidligpensjon utbetales fra særaldersgrensen frem til vanlig aldersgrense.
- 85-årsregelen som har gjort det mulig å gå av med pensjon tre år før særaldersgrensen fases ut.
Les mer om nye regler for særaldespensjon
Enighet om å heve aldersgrensen i staten
Våren 2024 inngikk syv partier på Stortinget et pensjonsforlik som vil medføre flere endringer i pensjonssystemet.
En av endringene er at aldersgrensen i staten skal øke fra 70 til 72 år, som er samme aldersgrensen som i privat sektor. AldersgrensenAldersgrenseAldersgrensa følgjer den stillinga du er tilsett i og er det tidspunktet du må slutte i stillinga.Mer om Aldersgrense er tidspunktet du må fratre stillingen din.
Økningen i aldersgrensen i staten er ikke endelig vedtatt. Vi vet per i dag derfor ikke når det skal gjelde fra.
Les mer om pensjonsforliket: Endringer i pensjonssystemet: Vi må jobbe lenger