Utbetaling av etterlattepensjon
Nedenfor kan du se en nærmere forklaring av ulike begreper som blir brukt for å beregne ektefellepensjon og barnepensjon. I tillegg kan du lese om utbetaling av etterlattepensjon.
Nettoberegnet etterlattepensjon
Nettoberegnet ektefellepensjon utgjør 9 prosent av det pensjonsgrunnlaget den avdøde hadde. Pensjonen reduseres ikke selv om du har egen inntekt.
Nettoberegnet barnepensjon utgjør 15 prosent av den avdødes pensjonsgrunnlag og ytes fram til du fyller 20 år.
Bruttoberegnet etterlattepensjon
Brutto ektefellepensjon utgjør 39,6 prosent av den avdødes pensjonsgrunnlag. Om medlemskapet i SPK startet før eller etter 01.10.1976, er ett av flere momenter som avgjør om din bruttopensjon skal reduseres fordi du har egen inntekt, eller ikke.
Pensjonsgrunnlag
PensjonsgrunnlagetPensjonsgrunnlagPensjonsgrunnlaget er den arbeidsinntekta det er trekt pensjonsinnskot av og som pensjonen skal bli berekna ut frå.Mer om Pensjonsgrunnlag er normalt det samme som lønnen, det vil si fast årslønn og eventuelle pensjonsgivende tillegg som den avdøde hadde. Lønn inntil 12 GGrunnbeløp (G)Grunnbeløpet i folketrygda, som vi ofte kallar G, blir justert ein gong i året og er 124 028 kroner per 01.05.2024.Mer om Grunnbeløp (G) inngår i pensjonsgrunnlaget. Om den avdøde har jobbet heltid eller deltid, er også med på å avgjøre størrelsen på pensjonsgrunnlaget.
Opptjeningstid
OpptjeningstidenOpptening / opptjening / tenestetid / tjenestetidDen tida du har vore medlem i Statens pensjonskasse og andre offentlege tenestepensjonsordningar blir kalla oppteningstid eller tenestetid.Mer om Opptening / opptjening / tenestetid / tjenestetid er den tiden den avdøde har vært medlem av SPK eller en annen offentlig tjenestepensjonsordning omfattet av overføringsavtalenOverføringsavtalenHar du vore medlem av fleire offentlege tenestepensjonsordningar, vil den norske overføringsavtalen sikre at dei ulike periodane blir slått saman.Mer om Overføringsavtalen. Full opptjeningstid er 30 år. Er opptjeningstiden kortere, blir pensjonen forholdsmessig redusert. Hvis den avdøde har sluttet i stilling før retten til pensjon inntreffer, utgjør full opptjeningstid mellom 30 og 40 år.
I de tilfellene hvor den avdøde hadde egen opptjent pensjon, er opptjeningstiden den samme som for denne pensjonen.
Ved dødsfall før stillingsopphør, er opptjeningstiden den tiden avdøde ville ha fått ved å fortsette i stillingen frem til aldersgrensen, men ikke lenger enn til fylte 67 år.
Samordningsfradrag
Vi samordner bruttoberegnet pensjon fra SPK med blant annet ytelser fra folketrygden. Det betyr at vi gjør fradrag i pensjonen fra SPK. Samordningsfradraget viser samlet fradrag som følge av samordningSamordningPensjonen frå Statens pensjonskasse og andre offentlege tenestepensjonsordningar skal samordnast med ytingar frå folketrygda. Samordningslova regulerer fordelinga av utbetalinga av pensjon frå folketrygda og offentlege tenestepensjonsordningar. Mer om Samordning.
Regulering av pensjon
Pensjonen din blir regulertReguleringPensjonsrettane dine blir regulerte kvart år slik at dei opprettheld verdien over tid. Reguleringen tar utgangspunkt i eit snitt av løns- og prisveksten i samfunnet.Mer om Regulering årlig. Etterlattepensjoner for de under 67 år og barnepensjoner reguleres med lønnsvekst. Etterlattepensjoner for de over 67 år reguleres med et gjennomsnitt av lønns – og prisvekst.
Får du to eller flere utbetalingsbrev?
Har du for eksempel både alders- og etterlattepensjon fra SPK, vil du motta to utbetalingsbrev. Samlet pensjon vil være summen av pensjonene i de to brevene.
Utbetaling
Pensjonen fra SPK utbetales månedlig fra NAV sammen med eventuelle ytelser fra folketrygden. De informerer om forhold ved selve utbetalingen - for eksempel skatt. Du kan lese mer på deres nettsider www.nav.no.